Przerwa między lekcjami to dla dziecka nie tylko chwila wytchnienia i czas na zabawę z kolegami i koleżankami z klasy, ale też i okazja do zjedzenia drugiego śniadania. Wszyscy dobrze wiemy, że dzieciaki mogą być bardzo wybredne jeśli chodzi o jedzenie, a prawdziwym wyzwaniem jest spakowanie im śniadania do szkoły, które będzie tak samo zdrowe, jak i smaczne. Jak uczyć dzieci zdrowych nawyków? Pakować im pyszne i pożywne drugie śniadanie. Poniżej przygotowaliśmy kilka przepisów na lunchboxy do szkoły przetestowanych na dzieciach wczesnoszkolnych :) 

Śniadanie w szkole, czyli szybko, wygodnie i pysznie

Śniadanie do szkoły powinno być wygodne dla dziecka, by mogło je chwycić w dłoń i swobodnie się z nim przemieszczać, bez ryzyka zabrudzenia czy zepsucia się posiłku. Drugie śniadanie musi też dziecku smakować, by nie wróciło z nim do domu.  Rodzice najchętniej sięgają po to, co najprostsze, a co zarazem najbardziej dzieciom smakuje, by mieć pewność, że pociecha nie będzie chodziła głodna – proste kanapki, najczęściej codziennie z tym samym „pewnikiem”, gotowe, często słodkie przekąski i napoje.   

Dzieci, oczywiście, nie narzekają, bo zdecydowana większość lubi słodycze i ich jedzenie w szkole faktycznie sprawia przyjemność. Warto je jednak uświadomić, że pyszne szkolne śniadanie to nie musi być tylko buła z serem czy czekoladą popijana słodkim sokiem. Oczywiście nie ma nic złego w kanapkach, a lunchboxy wcale nie muszą być pozbawione słodkości, jednak starajmy się zawsze urozmaicać drugie śniadanie ulubionym owocem lub warzywem. Istnieje wiele sposobów na to, by uatrakcyjniać szkolne drugie śniadanie

Pomysł na lunchbox do szkoły

Przedstawiamy 8 przepisów na pyszne i zdrowe drugie śniadania do szkoły. Wszystkie przykłady śniadań wzbogacone są o owoce, warzywa i smaczną przekąskę.

Śniadanie I: Racuszki z jabłkami

Przepis na zdrowe śniadanie

Lunchbox zawiera:

  • racuszki z jabłkami (przepis poniżej)
  • brzoskwinie
  • maliny
  • precle

Racuszki, placuszki, czy mini naleśniki to jedne z ulubionych potraw dzieci. Na pewno się ucieszą jeśli znajdą je w swojej śniadaniówce :)
Do placuszków idealnie pasować będą ulubione owoce naszych dzieci. 
Fajną przekąską po słodkim śniadaniu mogą być precelki, bądź małe krakersy np. w kształcie zwierząt. 

 

Śniadanie II: Ślimaczki z tortilli

Pomysł na lunchbox do szkoły

W śniadaniówce mamy:

  • tortilla: serek śmietankowy, wędlina z pieczonego kurczaka, sałata, ogórek (przepis na proste placki tortilli bez glutenu poniżej)
  • marchewka
  • papryka
  • muffina orkiszowa z borówkami (przepis poniżej)

Alternatywa dla kanapek z szynką. Tortillowe ślimaczki mogą zawierać wszystko to, co dzieci najbardziej lubią, wędlinę z drobiu, przeróżne warzywa. 
Mini tortillę smarujemy serkiem, rozkładamy na niej sałatę i kilka plasterków wędliny z drobiu. Zwijamy w rulon i kroimy na ślimaczki :)
Zamiast serka można posmarować tortillę pastą warzywną lub humusem. 
Muffinka orkiszowa będzie smaczną alternatywą dla słodkiego batona.

 

Śniadanie III: Meksykańskie quesadillas zamiast kanapek z serem

Zdrowe śniadanie do szkoły

Lunchbox zawiera:

  • tortilla zapiekana z serem mozzarella (przepis na tortillę bez glutenu poniżej)
  • chipsy kukurydziane
  • ogórek 
  • papryka
  • mus z warzyw i owoców

Quesadillas są uwielbianym przez dzieci daniem. Smakują dobrze na ciepło, jak i na zimno i są bardzo proste, a ich wykonanie trwa kilka minut: Nagrzewamy patelnię. Mini tortillę posypujemy serem, zginamy na pół i opiekamy z obu stron do złotego koloru. Można też przyrządzić ją z kurczakiem, bądź innymi, lubianymi przez dziecko dodatkami. 
Warzywno-owocowe musy są świetnym sposobem, by przemycić trochę warzyw do diety niejadków. Dzieci je uwielbiają, są niedrogie i w sklepach dostępne jest wiele różnych smaków.

 

Śniadanie IV: Jogurt z czekoladowymi kuleczkami i owocami

Pomysł na lunchbox do szkoły

W śniadaniówce znajdują się:

  • jogurt naturalny
  • czekoladowe kuleczki ryżowe
  • ciasteczka zbożowe bez cukru
  • brzoskwinia
  • kiwi
  • maliny
  • paluszek serowy 
  • popcorn

 

Śniadanie V: Makaron z gotowanym kurczakiem

Pyszne i zdrowe drugie śniadanie

W śniadaniówce mamy:

  • ulubiony makaron: gotowany kurczak, marchewka z groszkiem, starty ser mozzarella lub parmezan, odrobina oliwy z oliwek, sól, pieprz
  • jabłko
  • kiwi
  • maliny
  • muffinka orkiszowa (przepis poniżej)

 

Śniadanie VI: Jogurt z muffinką

Pomysł na lunchbox dla dzieci

W śniadaniówce mamy:

  • jogurt 
  • muffinka orkiszowa z borówkami (przepis poniżej)
  • marchewki
  • kiwi 
  • maliny
  • paluszek serowy

 

Śniadanie VII: Wrap z kurczakiem

Pyszny wrap do szkoły

W lunch box zawiera: 

  • tortillę z gotowanym kurczakiem, papryką, sałatą, ogórkiem i odrobiną keczupu (przepis na tortillę bez glutenu poniżej)
  • marchewki
  • popcorn
  • mus warzywno-owocowy

 

Śniadanie VIII: Jajko z wędliną drobiową i warzywami

null

  • jajko na twardo
  • wędlina drobiowa
  • ogórek
  • brokuł
  • paluszek serowy
  • żelki w 100% z owoców

 

Co zrobić, aby dziecko zjadło drugie śniadanie? 

Pozwól dziecku zdecydować, co chce zjeść! Przedstaw dziecku kilka propozycji na drugie śniadanie i niech wybierze to, na co najbardziej ma ochotę. 

Korzystaj ze składników, które Twoje dziecko lubi jeść. Nie ma sensu pakować czegoś, co za każdym razem wraca z dzieckiem do domu. Domowe posiłki to doskonały czas, by testować dziecka smaki.

Nie zapomnij też, by spakować coś “ekstra” do śniadaniówki, np. czekoladkę, małe ciasteczko, żelki, popcorn, muffinkę, coś, co sprawi, że dziecko nie będzie mogło się doczekać przerwy na drugie śniadanie :) 

 

Przepisy na zdrowe drugie śniadania

Racuszki z jabłkami

  • 1 jajko
  • 250 ml kefiru/maślanki
  • 1 szklanka mąki
  • łyżeczka cukru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jabłka pokrojone w kostkę
  •  

Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy jabłka i smażymy na patelni beztłuszczowej.

Bezglutenowe tortille z ciecierzycy

  • szklanka mąki z ciecierzycy
  • odrobina wody
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia (bezglutenowy jeśli tortille muszą być bez glutenu)
  • sól, pieprz
  • łyżka oliwy z oliwek

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól i pieprz i wlewamy troszkę wody, tak by uzyskać konsystencję ciasta naleśnikowego. Dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy trzepaczką. Smażymy na rozgrzanej patelni naleśnikowej. 

Muffinki orkiszowe

  • 1 i ¾ szklanki maki orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ⅓ szklanki oleju kokosowego, bądź innego oleju o neutralnym zapachu
  • ½ szklanki miodu
  • szklanka jogurtu (np. skyr waniliowy)
  • 2 jajka
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • 2 szklanki borówek (świeżych lub mrożonych)
  • opcjonalnie: cukier kokosowy do posypania (lub inny cukier)
  1. Piekarnik nagrzewamy do 200C. Blachę na babeczni wkładamy papilotkami lub smarujemy tłuszczem. 
  2. W misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i odstawiamy na bok.
  3. Do drugiej miski wlewamy olej i miód i mieszamy trzepaczką. Dodajemy jogurt i jajka jedno, po drugim. Następnie wlewamy kilka kropel ekstraktu waniliowego. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia.
  4. Suche składniki przesiewamy do mokrych i dokładnie mieszamy (można użyć miksera).
  5. Dodajemy borówki. Mieszamy
  6. Ciasto nakładamy do papilotek (np. za pomocą łyżki do lodów)
  7. Pieczemy 16-19 min lub do “suchego patyczka”
  8. wyciągami z blachy i pozostawiamy do wystygnięcia

Smacznego!