Czy próbowaliście wszystkich rodzajów sera? Wybór tych produktów na półkach sklepowych jest naprawdę imponujący. Nazwy takie jak ricotta, mascarpone lub capri, z wyraźnym rodowodem włoskim nie budzą już zdziwienia wśród konsumentów. Przeciwnie, coraz częściej trafiają do koszyka. Jak w pełni wykorzystać ich smak i aromat? Inspiracji i kombinacji kulinarnych możemy znaleźć wiele.

Ricotta należy do miękkich serów twarogowych. Uzyskuje się ją z serwatki. Wyposażona jest w wysoką zawartość wapnia, która sięga ok. 207 mg na 100 g serka. Serek posiada także łatwo przyswajalne białka: albuminy i globuliny, szczególne istotne dla dzieci, osób starszych oraz sportowców. Znajdziemy w niej selen i przeciwutleniacze, składniki wzmacniające system immunologiczny i hamujące proces starzenia się organizmu. Ricotta obdarzona jest puszystą, lekką, wręcz aksamitną konsystencją. Możemy przyrządzić ją na sposób wytrawny, np. do sałatek lub na słodko, np. zastosować do kluseczek bądź wypieków. 

Nasza propozycja

Ricotta z granatem 

  • 100 g serka ricotta, garść rukoli, 5 pomidorków cherry, ½ granatu, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1,5 łyżeczki octu winnego;

Przygotowanie: Ser kroimy w kostkę, a pomidorki w ćwiartki. Następnie z granatu wydrążamy pestki. Na talerzu rozkładamy rukolę i układamy na niej pozostałe składniki. W słoiku lub szklance łączymy miód, ocet i oliwę. Całość mieszamy do połączenia składników i polewamy sałatkę sosem.

Mascarpone wytwarzany z czystej śmietanki, zdobył popularność dzięki włoskiemu deserowi tiramisu. Posiada on dużo wapnia, ale i tłuszczu, o czym powinny pamiętać osoby dbające o linię. Czy na diecie należy go sobie odmawiać? Niekoniecznie. Wystarczy jak kaloryczny deser zamienimy na kanapki z tym serkiem. Ponadto delikatny, kremowy smak mascarpone sprawia, że może być wykorzystywany jako baza do sosów, kremów, ciast lub placuszków.

undefined

Nasza propozycja

Mascarpone z makaronem i szpinakiem

  • 1 szklanka makaronu penne, 3 garście świeżego szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2-3 łyżki serka mascarpone, sól, pieprz do smaku, 1 łyżka oleju rzepakowego;

Przygotowanie:  Liście szpinaku płuczemy, osuszamy i usuwamy twarde łodyżki. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i mieszamy. Smażymy 3-4 minuty do momentu aż liście zmiękną. Następnie dodajemy mascarpone i łączymy składniki w kremowy sos.

 Capri należy do serków serwatkowych. Przypomina ricottę. Posiada on cenne, lekkostrawne białka. Wśród nich możemy wyróżnić super białko – laktoferynę, która znakomicie wzmacnia odporność organizmu. Serek obdarzony jest rozpływającą się w ustach konsystencją i subtelnym smakiem. Świetnie sprawdza się jako dodatek do deserów, zapiekanek, past i szybkich przekąsek.

 Nasza propozycja

Capri pancakes

  • 250 g sera capri, 3 szklanki mąki pszennej, 5 łyżek gęstego jogurtu, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 jajko, 1 łyżka cukru, 1/2 szklanki mleka, 1/2 opakowania cukru waniliowego, olej do smażenia;

Przygotowanie: W misce łączymy jajko, jogurt, mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Następnie powoli dolewając mleko  i bledujemy całość do uzyskania jednolitej konsystencji. Ser kruszymy, wrzucamy do ciasta i mieszamy. Łyżką nakładamy ciasto na rozgrzaną z olejem patelnię. Smażymy na złoto z każdej strony. Placuszki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym i podajemy z konfiturą lub miodem. 

A Ty na jaki ser skusisz się?

Gorąco zapraszamy nauczycieli i uczniów szkół podstawowych (klas I-III) do wzięcia udziału w bezpłatnym projekcie „Mamy kota na punkcie mleka” sfinansowanego z Funduszu Promocji Mleka. Czekają atrakcyjne konkursy i mnóstwo dobrej zabawy!

Projekt łączy w sobie 3 filary: edukację prozdrowotną, zabawę i rywalizację międzyszkolną. Placówki oświatowe, które przystąpią do programu otrzymają innowacyjny pakiet informacji, który mogą wykorzystać na lekcji, jako narzędzie pracy w grupie.  Więcej na stronie www.kochammleko.pl

Materiał sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka