Białka nazywane proteinami obok tłuszczów i węglowodanów należą do najważniejszych składników odżywczych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu.
Proteiny złożone są z aminokwasów. Możemy podzielić je na egzogenne i endogenne. Aminokwasy egzogenne muszą być dostarczane wraz z pożywieniem, ponieważ organizm nie jest w stanie ich samodzielnie wytworzyć. W przypadku aminokwasów endogennych, które nasz ustrój potrafi wyprodukować, według własnych potrzeb, nie ma konieczności dostarczania ich w pokarmie lub za pośrednictwem suplementu diety.
Ile potrzebujemy białka? Zapotrzebowanie na białko zależy od takich czynników, jak np.: stan zdrowia, ciąża, karmienie, wiek, masa ciała czy aktywność fizyczna. Pamiętajmy, że jeżeli organizm nie otrzyma właściwej porcji energii pochodzącej z tłuszczów i węglowodanów, zacznie korzystać z białka, co w konsekwencji zaburzy funkcjonowanie innych procesów, w których pełni ono ważną rolę. Zapotrzebowanie na białko u dzieci w przedziale wiekowym 7–9 lat wynosi 1,10 g/kg m.c. na dobę, u osób dorosłych zaś – 0,9 g/kg masy ciała na dobę.
Dlaczego potrzebujemy białka? To podstawowy materiał budulcowy wszystkich narządów
i ważny składnik enzymów, hormonów oraz włosów. Pomaga młodym organizmom rosnąć i prawidłowo się rozwijać. Białko regeneruje uszkodzenia naskórka, bierze udział w gojeniu ran i tworzeniu blizn. Wzmacnia również naszą odporność, ponieważ zaangażowane jest w produkcję przeciwciał. Co więcej, proteiny spożywane pod postacią mleka i produktów mlecznych dostarczają organizmowi ważnego składnika, jakim jest laktoferyna, która posiada właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwnowotworowe. Białko bierze także udział w przemianie materii, utrzymaniu właściwej gospodarki wodnej organizmu i prawidłowym widzeniu.
Nasz organizm bardzo szybko reaguje na brak białka. Już jego nieznaczny deficyt doprowadza do zaburzenia funkcjonowania układu nerwowego i nerek. W miarę wykluczania z diety produktów białkowych, m.in. mleka i jego przetworów, może dochodzić do zahamowania wzrostu, procesów dojrzewania i zmniejszenia odporności. Zaczynają męczyć nas obrzęki, niepożądane zmiany skórne, a także apatia. Grupą, która jest szczególnie narażona na wystąpienie niedoboru białka, są dzieci i młodzież, kobiety w ciąży, a także wegetarianie.
Co jest dobrym źródłem białka? Na pierwszy plan wysuwa się mleko i szeroka gama produktów mlecznych, które zawierają pełnowartościowe białko. Nie wolno zapomnieć o mięsie, rybach, jajach, a także o warzywach roślin strączkowych, soi i jej przetworach.
Więcej informacji o składnikach mleka i produktów mlecznych, które pomagają zachować zdrowie i kondycję, znajduje się na stronie kampanii „Mamy kota na punkcie mleka” www.kochammleko.pl oraz na fanpage`u projektu. Projekt jest sfinansowany z Funduszu Promocji Mleka i organizowany przez Polską Izbę Mleka oraz Polską Federację Hodowców Bydła i Producentów Mleka.